IMPACT OF PRUNING ON THE INCREMENT OF SCOTS PINE (Pinus sylvestris L.) FROM A SEEDLING SEED ORCHARD
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Arvidsson A. (1986): Pruning for quality. Small Scale For. 1:1-7.
Ciżek J. (1988): Podkrzesywanie. [w:] Biotechniczne podstawy mechanizacji produkcji leśnej. PWRiL, Warszawa.
Giefing D.F. (1999): Podkrzesywanie drzew w lesie. Wyd. AR Poznań.
Giefing D.F., Złota M., Stypik P., Wykpisz P. (2007): Reakcje biologiczne grubogałęzistych sosen (Pinus sylvestris L.) na podkrzesywanie w zależności od zastosowanych środków do zabezpieczania ran. Sylwan 11:60-66.
Giefing D.F., Sulima E., Bembenek M., Medersi P.S. (2013): Wybrane właściwości drewna sosny (Pinus sylvestris L.) z plantacyjnej uprawy nasiennej. Sylwan (w druku).
Ilmurzyński E. (1964): Podkrzesywanie drzew w lesie. PWRiL, Warszawa.
Jaszczak T. (1953): Wpływ stopnia podkrzesywania na przyrost grubości i wysokości sosny w I klasie wieku.
Maszynopis, Katedra Hodowli Lasu, WSR Poznań.
Lakari O.J. (1920): Untersuchungen über die Ästung der Fichte. Commun. Inst. For. Fenn. 2:1-5.
Larson P.R. (1965): Stem form of young Larix as influenced by wind and pruning. For. Sci. 11(4):412-424.
Lorey T. (1925): Handbuch der Forstwirtschaft. Bd. 2. Tübingen. Mała encyklopedia leśna (1980): PWN, Warszawa.
Miler Z., Giefing D.F. (1977): Dynamika zarastania sęków u modrzewia i dębu. Pr. Kom. Nauk Roln. Kom.Nauk Leśn. PTPN 44:115-125.
Miler Z., Giefing D.F., Wronkowski W. (1975): Dynamika zarastania sęków u dębu podkrzesanego w I klasie wieku. Pr. Kom. Nauk Roln. Kom. Nauk Leśn. PTPN 40:69-79.
Pazdrowski W. (1980): Kształtowanie się zbieżystości kłód odziomkowych u podkrzesanych sosen. Pr. Kom. Nauk Roln. Kom. Nauk Leśn. PTPN 50:105-112.
Pazdrowski W. (1981): Wpływ jednorazowego podkrzesania sosen na kształtowanie się przyrostów wysokości grubości i miąższości. Pr. Kom. Nauk Roln. Kom. Nauk Leśn. PTPN 52:137-143.
Forestry Letters eISSN 2450-4920
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue without changing your settings, we'll assume that you are happy to receive all cookies from this website. If you would like to change your preferences you may do so by following the instructions here